Woonzorgzone “De Cocon”

nieuwbouw | publiek | uitvoering

foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur

Rosstraat 64-66,
9200 Dendermonde

Woonzorgzone “De Cocon” heeft de organisatie van een traditioneel dorp.

Het marktplein, in relatie met de omgeving met stille ruimte, cafetaria, restaurant, kine, … .  Centraal op het marktplein is de dorpsstraat gesitueerd. De dorpsstraat geeft toegang tot de verschillende wooncocons: “De cocons van geborgenheid”. Iedere wooncocon omvat 2 bouwlagen. Op iedere bouwlaag is een leefgroep van 14 kamers gesitueerd. Kleinschalig genormaliseerd wonen ligt aan de basis van het ontwerp. Iedere cocon is een huis met zijn eigen dynamiek en uitstraling inzake kleur en materiaalgebruik.

We wensten geen rechthoekconfiguratie met lange gangen te realiseren. Lange gangen geven de bewoners een klinisch gevoel, zijn verwarrend inzake oriëntatie en nemen dure kostbare ruimte in beslag.
Ons uitgansgpunt is de achtvorm waarbij de leefruimte centraal is gesitueerd en de afstand tot iedere kamer minimaal is gehouden.

Deze opstelling heeft enkel voordelen:

– minimale loopafstanden voor bewoners en verplegend personeel

– bewoners kunnen niet verloren lopen, geen doodlopende gangen

– minimale gangruimte, maximale belevingsruimte

– één centrale leefruimte voorzien van veel daglicht

– een geborgen buitenruimte, de bewoners kunnen “uit de wind” zitten

– één centrale badkamer per leefgroep

– per wooncocon is een extra kamer ter beschikking als palliatieve ruimte of snoezelruimte

De inleunwoningen zijn bestemd voor koppels waar één van de partners hulpbehoevend is. Via een zorgweg zijn de inleunwoningen verbonden met de infrastructuur van het woonzorgcentrum. Iedere inleunwoning is ruim opgevat en heeft zijn eigen toegang. Voor de zorgbehoevende persoon is een afzonderlijke slaapruimte voorzien zodat de inwonende partner geen storing tijdens de nacht zal ondervinden.

Assistentiewoningen zijn er in 2 types: 1- en 2-slaapkamerappartementen, elk met een ruim terras. Moderne, lichte woningen voor hedendaagse senioren die voldoen aan alle verwachtingen voor woningen vandaag.

Groene daken, lage energie, optimaal zomercomfort en gebruik van ecologische materialen typeren het gebouw.

BOUWHEER: OCMW Dendermonde

STUDIES: in samenwerking met AB stabiliteit, Deltha Engineering, Kris Van Craen & Partners 

foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Woonzorgcentrum (#bedden) 120
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Inleunwoningen 6
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Assistentiewoningen 8
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Photovoltaische cellen
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Warmtepomp & Condensatieketels gas
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Regenwaterrecuperatie
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Bovengronds, overdekt en open 56
foto op Woonzorgzone "De Cocon" van M3 Architectuur
Bovengronds 39

Bekijk meer projecten

PT

foto op PT van M3 Architectuur

PTverbouw | wonen | privaat | uitvoeringOude Liersebaan 20, 2220 Heist-op-den-Berg Twee halfopen woningen vormden enkele jaren terug elkaars spiegelbeeld.De huidige situatie geeft een perfect beeld voor - & na.In nauw overleg met de dienst stedenbouw werden de renovatieplannen en het bouwvolume afgestemd op de aanpalende buur. De beperkte beschikbare ruimte op de verdieping door de schuine daken, het compleet verouderde bouwfysische karakter en de beperkte relatie met de achtergelegen tuin gaven aanleiding om de huidige woning grondig te renoveren en uit te breiden. Het nieuwe plan...

Woonresidentie & Dienstenkantoor “Vleugels”

Woonresidentie & Dienstenkantoor “Vleugels”

Woonresidentie & Dienstenkantoor "Vleugels"nieuwbouw | wonen | werken | privaat | uitvoeringPastoor Mellaertstraat 12-14,2220 Heist-op-den-Berg Het project is gesitueerd in de dorpskern van Heist-Goor. Het gebouw omvat een kantoorruimte op begane grond, samen met 5 appartementen. De appartementen zijn divers van opbouw. Er zijn zowel 1 slaapkamer typologiën als 2 slaapkamers typologiën aanwezig. Vier Appartementen zijn doorzon-appartementen met zicht op het openbaar park. Aandacht voor private buitenruimten, een maximum aan natuurlijke lichtinval, een perfecte binnen-buitenrelatie,...

Woning “Ode aan Blauwe hardsteen”

Foto - Straatgevel

Woning "Ode aan Blauwe hardsteen"nieuwbouw | wonen | privaat | uitvoeringSchaliehoevestraat 96,2220 Heist-op-den-Berg Vrijstaande ééngezinswoning met kantoor gerealiseerd op een terrein van 5a 66ca. Het bouwprogramma, de oriëntatie en de relatie tussen binnen-en buitenruimte met aandacht voor privacy vormen de uitgangspunten van het ontwerp.  Zo is de zitruimte en de eetruimte met open keuken gesitueerd op de verdieping, gelinkt aan een ruim zuidwest georiënteerd terras.  De slaapkamers zijn noordoost gericht en bevinden zich op begane grond.  Het kantoor is samen met de inkompartij...